Sökformulär

Telekompaketet: Brev till infrastrukturministern

Henrik Alexandersson uppmanade till aktion sent igår kväll, när förhandlingarna om utformningen på telekompaketet (se vidare hos Oscar Swartz) börjar.

Jag reagerade snabbt den här gången och fick iväg ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson via hennes sida:

Hej Åsa,

Jag hoppas att du går på regeringens linje och väljer att ge din ständige representant i Bryssel i uppdrag att benhårt hålla fast vid Europaparlamentets tillägg 138 och 166 till telekompaketet. Det cirkulerar rykten om att franska tjänstemän tillsammans med ministerrådsrepresentanter skulle försöka schabbla bort tilläggen, utan vilka det bland annat kan bli tillåtet att stänga av användare från nätet.

Det tyckte regeringen var ett dåligt förslag efter Renforsutredningen förra hösten. Ett år senare är det fortfarande ett urbota dumt förslag att stänga av användare, och det är något de mest anser sig vilja pyssla med i Frankrike, där bredbandsutbyggnaden är mycket sämre än i Sverige.

Å mina vägar och å andras se till att 138:an och 166:an får vara kvar. Hälsar vänligast,

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har en alldeles egen ständig representant i Coreper i Bryssel som sköter förhandlingar åt henne på hennes direktiv. (Jag har bland annat försökt beskriva Coreper-processerna här ). Jag tror att de ständiga representanterna i Coreper är uppdelade efter generaldirektoraten i EU, snarare än vilka ministrar som finns på hemmaplan, men vet att det finns en ständig representant för telekomfrågor.

Att skriva direkt till representanten, som skulle kännas mest effektivt, är inte så gångbart. Representanten är diplomat som förhandlar å ministerns vägnar på ministerns instruktioner. Därför är det viktigt att se till att representanterna får rätt instruktioner.

I den bästa av världar ska man senare också kunna få ut dokument om det här paketet från regeringskansliet som handhar frågan. Jag jobbar fortfarande på att få reda på exakt hur det går till.

Kommentarer

Lägg till ny kommentar