Sökformulär

Stoppa telekompaketet?

Telekompaketet har fått riktig snurr nu, vilket inte är helt dåligt. Jag har sett att flera har skrivit till europaparlamentarikerna och bett dem överväga telekom-direktiven mycket noga innan de går till omröstning.

I vissa fall går det så långt att man helt vill stoppa direktiven.

En av de saker som gjort att det blivit så uppmärksammat just nu, är att Henrik Hansson, sakkunnig hos infrastrukturministern, har gjort ett par dumma uttalanden. Det uppmärksammade tillägget 138, framfört i Europaparlamentet av bland andra Christoffer Fjellner (som för övrigt skriver om nyheten här), stöds till exempel inte av Hansson för att "det inte står någonstans i telekompaketet att användare ska stängas av".

Det gör det inte heller. Men det står inte heller att de inte ska stängas av. Och däri ligger problemet. En brist på reglering kan också vara en sorts acceptans.

Men är det bra att därför stoppa Telekomdirektivet?

Jag är osäker. Jag har inte läst den nuvarande fördragstexten, men risken är att medborgares rätt till internetuppkoppling är oreglerad även där. Och om vi inte får den rätten reglerad kan lagar som den om HADOPI i Frankrike ändå gå igenom. Det känns som ett säkrare kort att be europaparlamentarikerna lägga fram och rösta igenom bra tillägg som garanterar nättillgången för medborgarna.

Sen kanske vi kan få pli på Hansson och Torstensson också.

Kommentarer

Lägg till ny kommentar