Sökformulär

Patent skadar miljön

Idag fick jag av en grävande medmänniska en länk till historien om elbilarna. Batterier som skulle fungera i elbilar, med lång livstid och tillräcklig styrka, har funnits sedan tidigast 1997. Men patentet köptes upp av General Motors och Chevron, som snabbt satte P för vidare tillverkning.

Och i Kina har man länge velat bygga snabbtåg mellan de stora städerna för att möta den kinesiska befolkningens önskemål om att kunna åka på semester i andra kinesiska städer. Men istället för att licensiera ut byggandet av tågen, säljer Siemens bara hela tåg. Ineffektivt och så mycket dyrare för Kina att det försenar deras omställning till hållbar infrastruktur.

Patent skadar miljön!

9 kommentarer

Ja det är inget nytt. Funnits helt OK elbilar sedan 90 talet. Men som sagt GM tog tillbaks dessa bilar och skrotade alla under massa demonstrationer och mörkläggning. Efter påtryckningar av oljebolagen.
Och som sagt finns flera oljebolag som äger patent på nya typer av batterier och kan sakta ner utvecklingen och pressa upp priserna.

Men facktum är att elbilarna som fans under några år under 90 talet innan "flugan" dog ut utan problem accelererade och gick lika fort som villken småbil i dag och kunde lätt köra 10 mil. Facktum är att 10-20 mil om dagen räcker för 80-90% av världens befolknings dagliga transport behov. Så man skulle lätt i dag kunna ha 90% elbilar. Behövs bara infrastruktur för dom så som laddstationer med möjlighet att snabbladda. Miljövänligare framställning av el, vind, sol, kärnkraft är klart bättre än kol som står för 40% av elen i dag anser jag. Men elbilen är grymt effektiv jämfört med alla bilar som har traditionell förbränningsmotor oavset bränsle dom går på. Dagens elmotorer kan lätt ge 250Hp och 380nm på blyga 25Kg och vridmomentet kommer redan vid 0rpm till skillnad motor förbränigsmotorn så växellådan är mer eller mindre onödig och även mer effekt komemr tidigt då vridmomentet redan är absolut från början. I princip alla lyckade elbilar kör utan växellåda. batterier förbättras snabbare än någonsin i dag så det fins högre kappasitet och lägre vickt pär volym (dencitet) i dag än någonsin.

Vätebilarna kommer dessutom gå ner som största floppen i modern bilhistoria. Varför. Främst för att uppskattningsvis produceras 70-90% av allt väte från fossilt bränsle. Ja olja tex innehåller väte för dom som inte är insatta i kemi. Därför Olje industrin välkomnar Väte bilen och dess medföljande tankstationer för då får dom behålla sin nuvarande marknad. Dom mer insatta politiker osv tex i USA vet om detta men det är en "övergångsfas" säger dom tills ett "alternativ" finns.
Många resonerar som att väte och syre det blir vatten och av vatten kan man få väte så det är ju kanon miljövänligt. Ja bra säljknep men som jag sa så är sanigen den att endast en bråkdel av allt väte kommer från elektrolys tex. Framställandet av Väte från vatten via elektrolys med hjälp av elektrisk energi. Energi Mäts ofta i Watt eller i Joule men för 1X mängden väte går det åt 4X mängden el vid elektrolys. Alltså ska du ha 1Kw värt av vätte så gårt åt 4Kw värt av el. Så det är enorma förluster och extremt kostsamt med elektrolys. Tänk dig då att det bästa kolkraftverket har i dagsläget 50% verkningsgrad. Då snackar vi moderna donigar. Så i det fallet gått åt 8Kw värt av energi lagrat i kol för att få 4Kw av el. Sedan har en modern förbränningsmotor som bensin eller diesel 35% respektive 45% verkningsgrad. Vi kan nog kallt räkna med att väte inte har mer än teoretiskt 50% men kanske ligger i praktiken runt 40% verkningsgrad på en förbränningsmotor. Delvis för att enbart 50% av energin i en traditionell motor går bort pga friktion mellan kolvringar och cylinder.

Så säger vi att vi får ut 40% av dessa 1Kw av väte vi stoppade in är det 400Kw ut från motorn. Den generella förlusten för att flytta bilen A till B är ca 80% av det du stoppar in alltså får du ut ca 200w av dom instoppade 1Kw. Och för att ta föraren från A till B används endast blyga 0.7% av den energin du stoppar in tex 1Kw då vilket blir 7w och rästen försvinenr i försluter som framföralt är frickton, mellan däck och väg, i motorn osv osv. Så av dom där 8000W värt av kol som gick åt för att framställa vätet via elektrolys till bilen får vi nyttjat 7w till att faktiskt ta oss från A till B. Och ja 1Kw kommer man inte lågt på. En Hp eller hästkraft är ca 736W.
Väte är också extremt svårt att lagara. En liter flytande väte håller ca 3x mägden energi som en liter bensin MEN det är svårt att lagra det flytande så det ställs enorma krav på tankarna och i dagsläget rymer dom bästa väte bilarna ca 5L väte eller motsvarande 15L bensin sett till energiinehållet. Så man kommer faktiskt inte mycket lägre än 20-25mil med en ren vätebil och då ser ju elbilar so mfins i dag med 20mils räkvidd inte så oattraktiva ut lägre ur det perspecktivet.

Elbilen är grymt miljövänlig för den har extremt få förluster i motor och drivlina till skillnad från andra alternativ och energin kan med mindre förluster överföras över nät direckt från kraftproducenter. Men det fins förbättringar att göra även där. En elmotor i dag kan lätt nyttja 90% av det man stoppar in.

Annars anser jag ju att man hellre kan köpa sig en hybridbil i dagsläget och hellre köra E85. När ändå 70-90% avv vätet ändå kommer från samma källa som bensinen så kan man ju lika väl spä ut tanken med lite etanol alltså E85 tex och köra en hybridbil så kommer man ändå avverka mindre fosilt bränsle bär körd mil än med vätebilen.

I framtiden kan man hoppa att 80-90% av alla som faktiskt klarar sig på en elbil kör det också. Resterade skulle kunna köra hybridbilar som nyttjar etanol eller annat förnyelsebart bränsle.

Men då krävs också en utbyggnad av både el producerande kraftverk av miljövänligt slag och fler industrier som producerar förnyelsebart bränsle.

Men så länge olja existerar och företagen har makten så kommer svarta guldet troligen nyttjas tills det tar slut.

Men vi kan ställa om oss till att bli globalt miljövänliga men frågan är om vi vill och orkar eller om vi bara ska stå och se på.

Tekniken finns, ideerna fins. Viljan är en annan fråga.

Jasåklart. Pengar verkar ju vara viktigare än miljö. Eller mänskliga/djur- rättigheter eller vad som helst. Trist.

Det är dock tyvärr för få analyser som tar i åtanke t.ex. norrlänningar och vårt kalla klimat. För vår del är batterier en dålig lösning av andra skäl än att General Motors och Chevron har ett par patent...

Men ja, släpper man loss lite på utvecklingen så kanske vi faktiskt kan få något på batteri/el-fronten som fungerar väl även i -20 graders kyla. :)

Sammasak lite som med Rudolf Diesel. En man som alla väl känner till? ja Just han diselmotorns fader. Fast han hade planer på att driva sin konstruerade motor på annat bränsle än det vi tankar våra diselfordon med. Han drunknade under oklara förhållanden 1913 i Engelskakanalen vid en båtfärd och oljebolagen fixade till ett drivmedel de tyckte var bättre till hans motor som vi får dras med.

En fördel för er norrlänningar borde väl vara att alla har en "motorvärmarstolpe"? Bara att plugga in och köra. En liten sommar cab som komplement till snöskotern kanske? :-)

Lägg till ny kommentar