Sökformulär

Patenttroll på konferens i USA

Hittade denna artikel på The Register där det står att "[p]atent trolling is a "cancer" that poses an "existential threat" to US business". Fick mig att tänka på den här bloggposten på IPKitten som handlar om ett uttalande från USA:s patentsverksdirektör David Kappos om att resten av världen är avundsjuka på USA:s fantastiska immaterialrättssystem. "The results of the IPKat's sidebar poll, which closed earlier today, demonstrate clearly that the level of envy which the rest of the world is reputed, most frequently by David ("Dave") Kappos, to feel towards the United State' intellectual property system is by no means as high as has been claimed." skriver IPKitten.

Helt orelaterat har jag stört mig på detta avgörande från kommissionen från i höstas om konkurrensbegränsande åtgärder på marknaden från e-böcker vidtagna av Apple och fyra förläggare. En av de fyra förpliktelser kommissionen ålagt förläggarna och Apple är:

3. Two-year cooling-off period

For a period of two years, the four publishers shall not restrict the ability of e-book retailers to set retail prices for e-books and/or to offer discounts or promotions. If these four publishers choose to enter into new agency agreements, they will be able to limit the total discount that a given retailer is allowed to grant on sales of e-books to the aggregate amount of commissions that a given publisher has paid to that retailer over a 12 month period in connection with the sale of its e-books to consumers.

Det här är jättedumt. Jag tror inte att vi alls vi ha marknanden, ens om två år, där förläggare helt styr prissättningen på andra nivåer i säljkedjan. Inte ens om man kramar upphovsrätter som en get, och tycker att licensiering är det bästa som har hänt sedan skivat bröd, är det en bra marknadsstruktur. Det är något klart visset med att vi inte lyckas förlika oss med tanken på överlåtande av exemplar utan ständigt accepterar upplåtande av vissa brukarrätter under mycket snäva villkor.

Om jag vore juridikstudent i Sverige, och samtidigt hängiven spexare, skulle jag sätta upp en teaterföreställning i överlåtelsens ära. Faktum är att jag gillar mina egna idéer så mycket att jag härmed vill utlysa en tävling! Den som sätter upp ett överlåtelsespex där dessa thtändigt begränthande licenthvillkor som deththutom infiltrerar vår lagstiftning och rättthpraxith på alla håll i Europa kan få en resa för upp till 25 personer till Bryssel under våren 2014 för sig och sin organisation (eller andra, men max 25).

1 kommentar

Intressant ide, men har du stött på personer i Piratpartiet som kan skriva humor? Manus? Jag har inte gjort det. Några skådespelare har jag stött på.

Förutom mig själv har jag inte hört någon nämna att de jobbat med teater, eller skrivit manus eller ens läst några. Jag har visserligen bara skrivit två utkast till manus, båda var humoristiska. Finns i de två trådarna med gem här:

http://alltommig.nu/index.php/forum/debattartiklar-insaendare-manus-och-...

Sedan förstår jag inte riktigt förutsättningen som du skrivit. Vad skall ett spex innehålla för att kvalificera sig?

Hittade detta om spexmanus:
http://sv.wikibooks.org/wiki/SödeSpexets_lathund_för_spexmanus

Kom på en ide på en story på ett spex med någon (lös) anknytning till upphovsrätt.

Ett spex där den historiska händelsen (som det står i mallen ovan att man skall ha) är att man förlänger med allt kortare varsel upphovsrätten, så det är inte årsvis, det är på minuten. Så spexet handlar om en grupp som skall sätta upp ett spex, och man ser allt (som publik) från bakom kulissen. Första akten presenterar storyn, olika personer mm från någon väl känd fri litteratur. Men sedan så förlängs copyright plötsligt (Disneyregeln, där Disney lyckas få sina filmers copyright förlängd och förlängd) så den fria litteraturen, basen för pjäsen, blir i andra akten plötsligt ofri igen. Så i andra akten måste de improvisera fram en story som på något vis hänger ihop med första akten, utan att bryta mot copyright på något vis. Med copyright tänker jag mig en utökad sådan där man kan skydda både karaktärer, egenskaper och rätt breda berättelser. Så den gamla kända storyn från första akten skrivs om till något mycket absurt och bisarrt som en nödlösning i andra och tredje akten.

Som inspiration för denna story finns ett manus som heter "Footlight frenzy", går att köpa från Samuel French. Handlar också om uppsättandet av en teaterföreställning, men som publik ser man det hela utspela sig bakom kulisserna och hur skådespelarna kämpar där med rekvisita som inte funkar, personer som missar sina entreer mm. Otroligt kul faktiskt.

Hade en till ide men den försvann. :)

Jo, även Tech Dirt har skrivit om samma:
http://www.techdirt.com/articles/20130114/02454721655/is-us-ip-system-re...

Intressant ide, spex om upphovsrätt på något vis.

Lägg till ny kommentar