Sökformulär

Vardagsbesvikelser i Europa

Förra veckan i budgetkontrollutskottet hade vi besök av Rumäniens minister för EU-fonder Eugen Teodorovici. Han skulle redogöra vilka förbättringar Rumänien gjort i sitt institutionella system för att inte tappa bort så mycket struktur- och regionalfonder. En av Rumäniens större utmaningar är nämligen att man inte lyckas göra någonting av de bidrag och strukturutvecklingspengar EU kan ge - ordentliga ansvarsutkrävandemekanismer saknas, och både rättsväsende och politiska instanser lider av stor korruption.

Jag ställde så uppriktigt jag kunde frågan om det inte kunde vara så att deras ständiga politiska kriser och institutionella omställningar är en del av deras problem. När offentliga institutioner ständigt förändras, ledande chefer ständigt tvingas avgå men den politiska eliten blir kvar, när regeringen byts ut sex månader innan val för att en delegation bryter sig ur regeringskoalitionen och går över till motståndaren och presidenten sedan, med bara 1,5 år kvar till valdagen, hotas med avsättning och folkomröstning, kan det finnas andra saker som behöver förändras än att bara slå ihop ett par myndigheter och bli av med ett par chefer. Tror jag. Stabilitet och förutsägbarhet kommer man på något sätt ganska långt med i demokratier, och i allmänhet.

Det höll ministern inte riktigt med om. Han menade att de omställningar som gjordes bara var de absolut nödvändiga.

När jag kom hem senare den dagen upptäckte jag att Microsoft mutat Rumäniens kommunikationsdepartement för att få kontrakt under upphandlingar. Nu har jag suttit lite grann med Ruggie-protokollet och kommissionens riktlinjer för företagens ansvar för mänskliga rättigheter och vet visserligen att företagen inte har något särskilt juridiskt ansvar, och att de ändå i andra fall har en definitiv och mycket tyngre vägande plikt att se efter sina borgenärers intressen (juridiskt alltså), men ändå.

Det är lite tugnt att läsa såna nyheter ibland.

Rekommenderat rumänskt tv-program: România te iubesc (ProTV).

5 kommentarer

Rumänien lyckas ju inte hantera EU:s pengar iofs. De använder väldigt lite EU-medel just för att de inte har rätt infrastruktur i administrationen för att ta rätt på t ex struktur- och regionalfonder.

De har också problem med hur de hanterar ungrare i nordvästra Rumänien. Å ena sidan tycker jag jättemycket om Rumänien och det är ett fantastiskt land. Å andra sidan upplever jag också att det är ett land som försöker hitta en sammanhållen kultur och gemensam identitet utan att riktigt veta var de ska börja eller leta: är det i språket, någon diffus historisk myt, utseende, var? Nationalstatstanken har inte varit så nyttig där, tror jag.

By the way, grattis för ditt arbete inom EU, jag blir glad att åtminstone du är där...

Foarte bine spus. Förutom ostabiliteten och korruptionen, blir jag faktiskt indignerad när jag tänker på att våra skattepengar går till ett land där man inte respekterar mänskliga rättigheter. Där man inte gör det minsta ansträngningen för att skapa respekt för kvinnor, där man inte bryr sig om jämställdhet och inte ens tänker på något som att skapa medvetenhet om det grova och påtagliga sexismen i hela samhället. Där man med statliga politiska åtgärder öppet diskriminerar romer. Det som hände med romerna i Cluj är bara ett exempel på hur i 20-talets Europa, människor behandlas värre än boskap under en Apartheid-liknande politik och tvingar dem in i misären, nekar dem rätten till utbildning och fråntas all värdighet.

Ja, nationalismen verkar också vara ett ganska stort problem fortfarande. Jag tycker också mycket om Rumänien (jag är inte rumän, men jag växte upp där), därför blir jag ledsen när jag ser att det inte har blivit bättre sedan 1989...Tack för din kommentar och lycka till i ditt arbete!

PS: med "åtminstone" syftade jag till alla de andra...Jag menar att det borde finnas flera som du (hoppas du inte missförstod mig :-)

Lägg till ny kommentar