Sökformulär

Vem styr över Internet?

Igår anordnade tankesmedjan FORES ett seminarium om nätneutralitet. Inbjudna var .SE och Näringsdepartementet, vilket inte alls var intressent eftersom de har samma åsikt, mer om det under.

Jag gick till evenemanget med följande ingångsvärden:

  • Tysklands största telekomoperatör har nyligen infört maxtak på antal hemladdade gigabyte, på fasta (!) ADSL-uppkopplingar. Spotify har ingått avtal med operatören så deras trafik ingår inte i begränsningen.
  • En rapport från PTS om trygghetslarm varnar för att internetoperatörer stryper ip-telefoni vilket gör trygghetslarmen sårbara.
  • EU har sagt "vi väntar lite till med att lagstifta om nätneutralitet".
  • Slovenien och Nederländerna har på egen hand lagstiftat om nätneutralitet.
  • Sveriges IT-minister arbetar knappt med frågan, lagstiftning är det inte tal om i alla fall.

Staffan Jonson,Senior Policy Adviser på .SE, ville absolut inte lagstifta om nätneutralitet. Trots att deras egna trafikflödesmätningar visar på att de svenska operatörerna går in och styr trafiken. Om jag förstår det korrekt har .SE köpt in ett gäng mobila abonnemang och testat olika typer av nätverkstrafik under längre perioder. Ett väldigt bra initiativ, tyvärr håller man resultat hemligt och vill inte alls berätta om vilka operatörer som inte upprätthåller nätneutralitetsprincipen.

Regeringens företrädare, Helena Strömbäck ämnesråd i IT-politik på Näringsdepartementet, skyller gärna på EU. "Vi är bundna att följa...", men man nämner inte att man faktiskt kan gå längre och skapa nationell lagstiftning för ett bättre konkurrensmässigt Sverige. Att Slovenien och Nederländerna har gått längre än EU tycker man snarare är oroande, eftersom det skapar en fragmenterad lagstiftning inom EU-området... Att vissa EU-länder skapar en egen bättre lagstiftning, hur kan det vara dåligt regeringen? Ryck upp er och lagstifta om nätneutralitet istället.

Jag ställde en fråga till panelen, "Hur ska två personer som sitter och programmerar i ett garage kunna konkurrera med Spotify, vars avtal med internetoperatören gör att deras datatrafik inte räknas med i i användarens förbrukade datamängd." Det här är för mig vad nätneutralitet handlar om, att konkurrera med stora multinationella bolag. Vi i Piratpartiet vill ju se ett öppet internet inte ett kabeltv-internet som vi mer och mer tyvärr börjar se.

Både regeringen och .SE besvarade min fråga med "Det vet vi inte." och det gör mig förbannad. Regeringen kan vi byta ut med pirater, men .SE är jag bara besviken på.

Tidningen Computer Sweden var på plats och har skrivit en artikel om ett scenario som togs upp och kan inträffa om något år. Det tvådelade internet. Betala 100 kronor och få enbart tillgång till de stora företagens hemsidor på internet, eller betala 500 kronor för att få tillgång till hela internet. På vilket sätt är detta bra? Regeringen ser ingen större oro med detta utan trycker istället på att "vi har reglerat så att uppsägningstiden är max en månad på mobilabonnemang". Att sen operatörer sen enkelt kommer runt detta med långa bindningstider och förskottsfakturor på sex månader...

Ut med regeringen, ni kan inte IT.

2 kommentarer

Jag kan inte säga annat än att du o Christian jobbar på förbannat bra där nere, (o här hemma också med tanke på detta inlägg)!
Fortsätt så Amelia, ni har redan garanterat min röst i nästa,(två), val!

Ha det
Jan

(Förresten en jädrigt bra blogg för att lättare kunna hitta till vad du gör!)

hej vet du vad som r fel på sidan filmfix jag betalar men kommer inte in ens till inloggningen 3 veckor har det varit så här dom tar mina pengar men släpper inte in mig på sidan kommer du in???sorry om jag skriver på fel plats som jag tydligen gjorde på tanka ner där jag blev fullständigt utskälld bara för jag frågade om dom visste vad som var fel, dom tar mina pengar men jag kommer inte in tycker det liknar bedrägeri allting jag har inte fått något mail heller att det r något fel .tack john

Lägg till ny kommentar